Sådan finder du en bog på biblioteket: 12 trin

Indholdsfortegnelse:

Sådan finder du en bog på biblioteket: 12 trin
Sådan finder du en bog på biblioteket: 12 trin

Video: Sådan finder du en bog på biblioteket: 12 trin

Video: Sådan finder du en bog på biblioteket: 12 trin
Video: Biblioteket 2024, Kan
Anonim

I dag bruger mange biblioteker et elektronisk system til at registrere alle bøger. Selvom processen med at finde en bog kan variere efter bibliotek, bruger størstedelen af bibliotekerne Library of Congress Classification System til at organisere bøgerne i biblioteket. For at finde en bog skal du først kigge i bibliotekets katalog. Når du genkender en bog, skal du bruge "opkaldsnummeret" til at søge efter bogen. Hvis du ikke kan finde den bog, du leder efter, skal du få en bibliotekar til at slå den op for dig. Hvis bogen ikke er tilgængelig, skal du ansøge om at låne en bog fra et andet bibliotek.

Trin

Del 1 af 3: Søgning i kataloget

Find en bog i et bibliotek Trin 1
Find en bog i et bibliotek Trin 1

Trin 1. Find computeren i biblioteket

De fleste biblioteker har nu elektroniske kataloger tilgængelige på computere i hele biblioteket. Find en computer, og få adgang til bibliotekets hjemmeside. På hjemmesiden bør der være søgemuligheder for bøger, artikler, blade, aviser og redaktionelle artikler. Dette søgefelt er normalt placeret øverst på websiden.

Du vil normalt se bibliotekets hjemmeside på bibliotekets computers hjemmeside. Hvis ikke bibliotekets hjemmeside vises, skal du skrive bibliotekets webadresse i computerens internetbrowser

Find en bog i et bibliotek Trin 2
Find en bog i et bibliotek Trin 2

Trin 2. Lav en titelsøgning

Gør dette, hvis du kender titlen på den bog, du leder efter. Skriv bogens titel i søgefeltet. For engelske bøger, når du skriver titlen, skal du udelade bogstavet 'A' eller ordet 'The' i begyndelsen af titlen.

For eksempel, hvis bogens titel er "Romerrigets fald", skal du skrive "Romerrigets fald"

Find en bog i et bibliotek Trin 3
Find en bog i et bibliotek Trin 3

Trin 3. Søg efter forfatternavn

Gør dette, hvis du ikke kan huske bogens nøjagtige titel, men du kender forfatterens navn. Forfattere er normalt opført efter deres efternavn, så skriv deres fulde navn eller efternavn i søgefeltet. Resultatet viser alle forfatterens værker i biblioteket.

  • Ud over bøger vil avisartikler, konferencetidsskrifter og andre bøger relateret til forfatteren blive vist på listen. Du kan indsnævre dine søgeresultater ved at filtrere listen. Tricket, klik bare på ordbogen.
  • Du kan også bruge denne metode, hvis du er interesseret i andre bøger af en bestemt forfatter. Indtast forfatterens navn, og kontroller alle de bøger, der vises på listen over søgemaskiner.
Find en bog i et bibliotek Trin 4
Find en bog i et bibliotek Trin 4

Trin 4. Lav en emnesøgning

Denne metode bruges, hvis du ikke tænker på en bestemt bogtitel eller forfatter, men er interesseret i et bestemt emne. Når du søger efter emne, skal du bruge søgeord til at indsnævre søgningen.

Hvis du f.eks. Er interesseret i emnet immigration, skal du skrive "immigration i USA", "europæisk immigration" eller "mexicanske immigranter" i søgefeltet

Del 2 af 3: Indsamling af vigtige oplysninger

Find en bog i et bibliotek Trin 5
Find en bog i et bibliotek Trin 5

Trin 1. Klik på bogens titel

Når du har fundet den bog, du leder efter, skal du klikke på bogens titel. Du bliver sendt til en ny side med specifikke oplysninger om bogen, f.eks. Bogens status og hvor den er gemt. Hvis du er i et privat bibliotek, f.eks. Et campusbibliotek, skal du muligvis indtaste et id og en adgangskode for at få adgang til oplysningerne. Hvis du er studerende på universitetet eller medlem af biblioteket, skal du indtaste de ønskede oplysninger.

Hvis du er i et offentligt bibliotek, skal du muligvis ikke indtaste et id og en adgangskode. Du beder simpelthen bibliotekar om disse oplysninger

Find en bog i et bibliotek Trin 6
Find en bog i et bibliotek Trin 6

Trin 2. Skriv bogens placering, opkaldsnummer og status ned

Dette er de tre vigtigste oplysninger, du bør skrive ned. Disse oplysninger fortæller dig, hvor bogen er gemt i biblioteket, og om dens status er tilgængelig eller ej.

  • Skriv f.eks. Oplysningerne, placeringen: Anderson Library Stacks, bogopkaldsnummer: QA 600. K57 2009 og status: tilgængelig/utilgængelig.
  • Hvis den bog, du leder efter, er på "hylden", så er den klar til omsætning, som kan lånes i et bestemt tidsrum, siger fire uger.
  • Hvis den bog, du leder efter, er i "reserver", opslagsbøger eller i "specielle samlinger", kan du låne den, selvom den ikke kan tages ud af biblioteket.
Find en bog i et bibliotek Trin 7
Find en bog i et bibliotek Trin 7

Trin 3. Brug opkaldsguiden

Hvis bogens status er tilgængelig (ikke lånt eller tabt), skal du gøre dette. Kontroller de to første bogstaver i opkaldsnummeret. Derefter kan du se i guiden for information om, hvilken del af biblioteket og på hvilken etage bogen er placeret.

  • For eksempel kan en bog med et opkaldsnummer, der starter med QA, være i østfløjen, fjerde sal.
  • Se efter en opkaldsnummerguide rundt om computeren eller på bibliotekets hovedbord.
Find en bog i et bibliotek Trin 8
Find en bog i et bibliotek Trin 8

Trin 4. Se bibliotekskortet

Du kan gøre dette, hvis du ikke er sikker på den nøjagtige placering. For eksempel tvivler du på placeringen af østfløjen. Du kan finde kortet på bibliotekets hovedbord. Kortet viser, hvordan man kommer til forskellige områder af biblioteket, med hovedtabellen som referencepunkt.

Alternativt kan du bede en bibliotekar om at tage dig til området

Del 3 af 3: Find bøger

Find en bog i et bibliotek Trin 9
Find en bog i et bibliotek Trin 9

Trin 1. Se på etiketten for enden af reolen

Bogreoletiketter er arrangeret alfabetisk. Brug denne etiket til at finde din bogreol. Etiketten indeholder normalt en række bogstaver og tal, f.eks. QA 100.74. B50 til QA 300.70. A30. Hvis det bognummer, du leder efter, falder inden for dette område, skal du begynde at kigge på reolen.

For eksempel, hvis bogens opkaldsnummer er QA 200.86. S50, falder dette nummer inden for etiketområdet, og den bog, du leder efter, er på den hylde

Find en bog i et bibliotek Trin 10
Find en bog i et bibliotek Trin 10

Trin 2. Se på nummeret på bagsiden af bogen

Bøgerne på hylderne er også arrangeret alfabetisk, så brug bognummeret til at finde bogen. Opkaldsnumre skrives normalt i bunden af rygsøjlen. Bogens opkaldsnummer skal nøjagtigt svare til opkaldsnummeret i systemet.

Da bøgerne i biblioteket er arrangeret efter emne ved hjælp af LC Classification System, kan du prøve at lede efter andre bøger på hylden, hvor du fandt den bog, du leder efter, hvis du vil finde andre bøger om det samme emne

Find en bog i et bibliotek Trin 11
Find en bog i et bibliotek Trin 11

Trin 3. Spørg bibliotekar

Hvis du ikke kan finde bogen, selvom systemet siger, at den findes, så spørg bibliotekar. Bogen er muligvis på den forkerte hylde, eller du leder muligvis det forkerte sted. De fleste biblioteker er trods alt meget store og forvirrende. Bibliotekar vil gå og finde bogen til dig.

Fortæl bibliotekaren:”Jeg ledte efter en bog i østfløjen, men jeg kunne ikke finde den. Ifølge systemet er bogen tilgængelig, men når du leder efter den på hylden, er den ikke der. Kan du tjekke det?”

Find en bog i et bibliotek Trin 12
Find en bog i et bibliotek Trin 12

Trin 4. Anmod om lån fra et andet bibliotek

Hvis bibliotekaren siger, at bogen mangler eller mangler, kan du ansøge om et lån fra et andet bibliotek. Du eller bibliotekaren skal udfylde en anmodningsformular med bogens navn, forfatternavn og udgivelsesår samt dine kontaktoplysninger. Normalt ankommer din bog om fem eller syv dage.

Anbefalede: