Sådan skelnes planeter og stjerner: 12 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan skelnes planeter og stjerner: 12 trin (med billeder)
Sådan skelnes planeter og stjerner: 12 trin (med billeder)

Video: Sådan skelnes planeter og stjerner: 12 trin (med billeder)

Video: Sådan skelnes planeter og stjerner: 12 trin (med billeder)
Video: Москва слезам не верит, 1 серия (FullHD, драма, реж. Владимир Меньшов, 1979 г.) 2024, Kan
Anonim

Nattehimlen er fuld af lys, hvoraf de fleste produceres af himmellegemer, såsom stjerner og planeter. Hvis du ikke kan se forskel på de himmellegemer, der er synlige på himlen, kan du prøve at begynde at identificere de fysiske egenskaber ved stjernerne og planeterne, og hvornår er det bedste tidspunkt at se dem.

Trin

Del 1 af 3: Vær opmærksom på fysiske forskelle

Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 1
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 1

Trin 1. Se om himmellegemet blinker

En af de nemmeste måder at se forskel på en planet og en stjerne er at kigge efter et glimt eller glød i det beslægtede himmellegeme. Disse glimt er normalt synlige for det blotte øje, hvis du kan se nattehimlen tydeligt nok og stirre på himlen længe nok.

  • Stjerner glimter og lyser. Det er derfor, der er en sang kaldet "Twinkle, Twinkle Little Star".
  • Planeter glimter ikke. Planetens lysstyrke og dens samlede udseende på nattehimlen forbliver den samme.
  • Når man ser det gennem et teleskop, ser planetens omgivelser ud til at være "krøllede".
  • Alt, der glimter, glitrer eller lyser, er højst sandsynligt en stjerne. Dette lys kommer imidlertid også fra et fly i hurtig bevægelse på nattehimlen.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 2
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 2

Trin 2. Se, når objektet stiger og sætter sig

Himmelslegemernes placering er ikke fastlagt på nattehimlen. Alle himmellegemer bevæger sig, men måden de bevæger sig på kan fortælle forskellen mellem stjerner og planeter.

  • Planeter stiger i øst og sætter sig i vest, fordi de har tendens til at følge rumforløb hele natten som solen og månen.
  • Stjerner bevæger sig på nattehimlen, men hverken stiger eller sætter sig. I stedet kredser stjernerne i et cirkulært mønster omkring Polaris (Nordstjernen).
  • Hvis det himmellegeme, du ser, ser ud til at bevæge sig i mere eller mindre lige linjer over nattehimlen, er det sandsynligvis en planet.
  • Satellitter bevæger sig også gennem nattehimlen, men meget hurtigere end planeter. En planet tager timer til uger at krydse nattehimlen, hvorimod en satellit kan bevæge sig uden for syn på få minutter.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 3
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 3

Trin 3. Identificer ekliptikken

Planeter findes altid langs et imaginært bælte langs himlen kaldet ekliptikken. Bæltet er ikke rigtig synligt, men omhyggelig observation hjælper dig med at identificere, hvor himmellegemerne samler sig. Selvom der også kan vises stjerner langs dette imaginære bælte, bør du være i stand til at skelne dem fra hinanden ved deres synlige glød.

  • Af alle himmellegemerne langs ekliptikken fremstår Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn meget lysere end de omkringliggende stjerner. Det skyldes, at afstanden mellem disse planeter er tættere på solen, så det reflekterede lys bliver klarere.
  • Den letteste måde at finde ekliptikken på er at notere månens og solens placering og vej på himlen i forhold til din placering på jorden. Solens vej over himlen er meget tæt på planetenes vej langs ekliptikken.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 4
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 4

Trin 4. Overvåg farven på himmellegemet

Ikke alle planeter har farve. Imidlertid har mange af de mest synlige planeter på vores nattehimmel farve. Dette kan hjælpe med at skelne planeter fra stjerner. Selvom nogle mennesker med skarpe øjne er i stand til at få øje på disse farveforskelle, spænder de normalt fra blåhvid til gullig-hvid. For de fleste mennesker er stjerner hvide for det blotte øje.

  • Kviksølv er normalt grå eller let brun.
  • Venus ser lysegul ud.
  • Mars er normalt en farve mellem lyserød og lys rød. Dette påvirkes af den relative lysstyrke eller dæmpning af planeten Mars, som ændrer sig i en toårig cyklus.
  • Jupiter fremstår orange med hvide cirkler.
  • Saturn fremstår bleg guld i farven.
  • Uranus og Neptun fremstår lyseblå. Imidlertid er de normalt usynlige for det blotte øje.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 5
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 5

Trin 5. Sammenlign de relative lysstyrkeniveauer

Selvom planeter og stjerner begge lyser på nattehimlen, ser planeter normalt meget lysere ud end stjerner. Astronomer måler den relative lysstyrke af himmellegemer ved hjælp af astronomiske størrelsesskalaer, og de fleste planeter falder ind under kategorien at være lette at se med det blotte øje.

  • Planeter reflekterer skarpt lys fra solen, som er ganske tæt på jorden. I stedet udsender stjernen sit eget lys.
  • Selvom de fleste stjerner er lysere og større end solen, er disse stjerner meget længere fra Jorden end planeterne i vores solsystem. Derfor fremstår planeter (som reflekterer sollys) normalt lysere, når de ses fra Jorden.

Del 2 af 3: Observation Celestial Bodies

Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 6
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 6

Trin 1. Medbring et stjernekort og en planetguide

Uanset om du har dårligt nattesyn eller bare er forvirret over den nøjagtige placering af et bestemt himmellegeme, kan dette diagram eller guide hjælpe dig med at finde det. Du kan købe stjernekort og planetguider i boghandlere, udskrive gratis instruktioner fra internettet eller downloade en astronomi -app på din telefon.

  • Bemærk, at stjernekort normalt kun er gyldige i en begrænset periode (normalt en måned), fordi stjernernes position på himlen ændres, når jorden roterer i sin bane.
  • Hvis du bruger et stjernekort eller en planetguide i feltet, skal du sørge for at bruge en svag rød lommelygte. Denne lommelygte er designet til at udsende lys uden at påvirke øjet evne til at tilpasse sig mørket.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 7
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 7

Trin 2. Få et godt teleskop eller en kikkert

Hvis det ikke er nok at se på stjernerne med det blotte øje til at se himmellegemer tydeligt, bør du overveje at købe et teleskop eller en kikkert. Begge disse værktøjer kan hjælpe dig med at zoome ind på det område, du vil observere. Således kan objekter ses tydeligere og endda afsløre himmellegemer, der tidligere undgik det blotte øje.

  • Nogle eksperter foreslår at vænne sig til at se himmellegemer med det blotte øje, derefter fortsætte med kikkert og til sidst skifte til et teleskop. Denne metode hjælper øjet med at vænne sig til at se himmellegemer og deres placering på nattehimlen.
  • Sammenlign teleskoper og kikkert på internettet, før du køber. Læs anmeldelser fra ejere af det teleskop eller den kikkertmodel, du ønsker.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 8
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 8

Trin 3. Besøg nattehimlen

Lysforurening i boligområder kan i høj grad reducere synligheden af himmellegemer på nattehimlen. For at løse dette skal du prøve at besøge nattehimlen. I USA er disse bestemte steder identificeret af International Dark-Sky Association (IDA) som beskyttet mod lysforurening og byudvikling.

  • Almindelige nattehimmelsteder omfatter by- eller nationalparker, selvom andre nattehimmelsteder normalt er omgivet af veloplyste og udviklede områder.
  • Hvis du bor i USA, kan du prøve at tjekke IDA's websted for at finde en nattehemside i nærheden af, hvor du bor.

Del 3 af 3: Identificering af perspektivbegrænsende faktorer

Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 9
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 9

Trin 1. Kontroller, om der vil være en okkultation i den nærmeste fremtid

Okkultation er, når månen passerer mellem Jorden og en beslægtet stjerne eller planet, der blokerer udsigten til et himmellegeme. Disse forhindringer forekommer nogenlunde regelmæssigt og kan planlægges, fordi deres forekomst er forudsigelig.

  • Okkultationer kan ses fra nogle steder på jorden, og nogle er ikke. Kontroller på forhånd, om udsigten til nattehimlen er stærkt påvirket.
  • Du kan finde en okkultationsplan ved at søge på internettet eller konsultere en astronomiguide. En institution kaldet The International Occultation Timing Association offentliggør sine estimater gratis på internettet.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 10
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 10

Trin 2. Identificer månens faser

Det lys, der reflekteres af månen, kan blokere udsigten til stjerner eller planeter. Hvis månen er i eller nær den fulde fase, vil himmellegemer være svære at se. Derfor er det en god idé at kontrollere månens fase, før du planlægger en nathimmelvisningshændelse.

Hvis du ikke kender den aktuelle fase af månen, kan du tjekke den online gratis. Meteorologi, klimatologi og geofysikstyrelsens websted indeholder en tidsplan for månens faser hvert år

Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 11
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 11

Trin 3. Find de rigtige betingelser

At vide, hvordan man skelner mellem stjerner og planeter, har ingen væsentlig indflydelse, hvis nattehimlen ikke kan ses. Din evne til at se himmellegemer kan begrænses af flere faktorer, både menneskeskabte og naturlige

  • Lysforurening er den største begrænsende faktor. Hvis du bor i et storbyområde, skal du muligvis gå til et mere fjerntliggende område for at få et klarere overblik over nattehimlen.
  • Tunge skyer og sne kan i høj grad påvirke synligheden af nattehimlen. Hvis vejret er meget grumset, eller jorden er dækket af kraftig sne, er det sandsynligvis svært at se himmellegemer på himlen.
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 12
Fortæl forskellen mellem planeter og stjerner Trin 12

Trin 4. Undgå andre begrænsende faktorer

Der er mange andre faktorer, der påvirker evnen til at se nattehimlen, herunder selvforskyldte. For eksempel niveauet af alkoholforbrug, nikotinforbrug og elevudvidelse, når man ser på nattehimlen. Alle disse faktorer kan påvirke øjets evne til at tilpasse sig mørket og genkende stjerner og planeter på nattehimlen.

Anbefalede: