Sådan lærer du guitarskala (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan lærer du guitarskala (med billeder)
Sådan lærer du guitarskala (med billeder)

Video: Sådan lærer du guitarskala (med billeder)

Video: Sådan lærer du guitarskala (med billeder)
Video: Fuldt møbleret forladt hus af en fransk Kendo-sværdkæmper (fanget) 2024, Kan
Anonim

En skala eller skala er en "instrumental" del af enhver musikers repertoire. Scale giver de væsentlige byggesten til komposition og improvisation på tværs af alle stilarter og genrer af musik. At tage sig tid til at mestre de grundlæggende skalaer kan gøre forskellen mellem en gennemsnitlig guitarist og en avanceret guitarist. Heldigvis, når det kommer til guitar, er det normalt bare at lære at skalere at huske enkle mønstre gennem øvelse.

Trin

Del 1 af 4: Grundlæggende begreber og vilkår

Har du mestret det grundlæggende inden for musikteori? I så fald kan du springe direkte til skalaafsnittet ved at klikke her.”

Lær guitarskalaer Trin 1
Lær guitarskalaer Trin 1

Trin 1. Lær at læse guitargrebetavlen

Den lange, tynde front af guitaren, hvor du placerer dine fingre, kaldes gribebrættet. Fremspringende metalstænger er nyttige til opdeling af guitarbånd. Skalaen dannes ved at spille noter ved forskellige båndmønstre. Så det er meget vigtigt at vide om båndene. Se illustrationen herunder:

  • Båndene er nummereret fra guitarens hals til guitaren. For eksempel er båndet for enden af guitarhalsen "første bånd" (eller "1. bånd"), den næste bånd kaldes "anden bånd" osv.
  • Hvis du trykker på en streng ved en bestemt bånd og plukker en snor på guitarens krop, afspilles en note. Jo tættere båndene er på kroppen, jo højere toner spilles.
  • Punkterne på båndene er kun til reference - de gør det let for dig at vide, hvor du skal placere din finger på båndet uden at skulle tælle båndene på guitarens hals.
Lær guitarskalaer Trin 2
Lær guitarskalaer Trin 2

Trin 2. Lær navnene på noterne på gribebrættet

Hver bange på guitaren har sin egen note. Heldigvis er der kun 12 toner - navnene gentager sig bare. De melodier, du kan afspille, er herunder. Bemærk, at nogle noter har to forskellige navne:

  • A, A#/Bb, B, C, C#/Db, D, D#/Eb, E, F, F#/Gb, G, G#/Ab.

    Herefter vender tonen tilbage fra A igen og gentages.

  • At lære placeringen af hver note er ikke svært, men det vil gøre denne artikel for lang. Hvis du har brug for hjælp, kan du læse vores artikel om emnet.
Lær guitarskalaer Trin 3
Lær guitarskalaer Trin 3

Trin 3. Lær navnene på strengene

Du "kunne" tale om de forskellige strenge med ting som "tykkeste, næsttykkeste" og så videre, men det er lettere at diskutere skalaer, hvis du kender de korrekte navne til hver streng. Det vil også hjælpe dig, fordi strengene opkaldt efter den tone, der spilles, når der ikke trykkes på båndene. På en seks-strenget guitar i standardstemning er noterne på strengene:

  • E (fremhævet)
  • EN
  • D
  • G
  • B
  • E (tyndeste) - bemærk, at denne streng er den samme tonehøjde som den tykkeste streng, så folk kalder den "lav" og "høj" for at skelne mellem disse to E -toner. Nogle gange ser du også en lille "e", der bruges til at angive den tyndeste streng.
Lær guitarskalaer Trin 4
Lær guitarskalaer Trin 4

Trin 4. Lær begrebet halvandet trin på en skala

Mere enkelt er en skala en række noter, der lyder godt, når du spiller dem i den rigtige rækkefølge. Når vi studerer nedenstående skala, vil vi se, at skalaen er bygget ud fra et "et-trins" og "halv-trins" mønster. Dette lyder svært, men det er bare en måde at beskrive afstanden mellem båndene på gribebrættet:

  • Et "halvt trin" er den afstand, man bøjer op eller ned. For eksempel, hvis du spiller en C -note (En streng, tredje bånd), fremrykker en bånd en C# -note (En streng, fjerde bånd). Så vi kan sige, at C og C# er et halvt skridt væk.
  • Et skridt det er det samme, bortset fra at det er "to bånd" fra hinanden. For eksempel hvis vi starter ved C og går to bånd fremad, spiller vi en D -note (en streng, femte bånd). Så C og D er et helt skridt fra hinanden.
Lær guitarskalaer Trin 5
Lær guitarskalaer Trin 5

Trin 5. Gradskala

Vi er næsten klar til at lære at skalere. Det sidste koncept, vi skal forstå, er, at fordi en skala er en række noter, der skal spilles i rækkefølge, har en skala et nummer kaldet "grader" for at hjælpe dig med at identificere den. Graderne er sorteret i følgende liste. At lære notenavne for hver grad er meget vigtigt - andre navne bruges ikke for ofte.

  • Den første note, du starter, kaldes grundlag eller først. Nogle gange også kaldet tonic.
  • Den anden tone kaldes sekund eller supertonisk.
  • Den tredje tone kaldes tredje eller median.
  • Den fjerde note hedder fjerde eller underdominerende.
  • Den femte note kaldes femte eller dominerende.
  • Den sjette note kaldes sjette eller submedian.
  • Den syvende note kaldes syvende - der er andre navne til denne note, der ændres afhængigt af skalaen, så vi ignorerer dem for denne artikel.
  • Den ottende note kaldes oktav. Nogle gange også kaldet tonic fordi det er det samme som den første note, kun højere.
  • Efter oktaven kan du starte forfra fra den anden eller fortsætte din vej til den niende note. For eksempel hvis tonen efter oktaven kunne kaldes "niende" eller "anden", men den niende og anden note er den samme note.

Del 2 af 4: Major Scale

Lær guitarskalaer Trin 6
Lær guitarskalaer Trin 6

Trin 1. Vælg en startnote (grundlæggende) til din skala

Den skala, vi vil studere i dette afsnit, er den "store" skala. Dette er et godt valg at lære først, fordi der er mange andre skalaer, der er baseret på den store skala. En god ting ved vægte er, at du kan starte med enhver note. For at starte skal du vælge en note under den 12. bånd på den lave E- eller A. -streng. Startende på en lav tone giver dig masser af plads til at flytte op eller ned på skalaen.

Lad os f.eks. Starte med tonen G (lav E -streng, tredje bånd). I dette afsnit lærer du, hvordan du spiller G -dur -skalaen - skalaerne er opkaldt efter deres basenote.

Lær guitarskalaer Trin 7
Lær guitarskalaer Trin 7

Trin 2. Lær mønsteret af trinene for den store skala

Alle skalaer kan skrives som mønstre af et eller et halvt trin. Trinnemønsteret for den store skala er meget vigtigt at lære, fordi mange andre skalamønstre er derivater. Tag et kig herunder:

  • Start med en grundlæggende note, og følg derefter disse trin:

    En, en, halv, en, en, en, halv.
  • For eksempel, hvis vi starter på en G -note, går vi op til en A -note. Derefter går vi op igen til en B -note. Derefter går vi endnu et halvt trin op til en C -note. Efter dette mønster fortsætter vi op på skalaen, spiller D, E, F#og slutter igen ved G.
Lær guitarskalaer Trin 8
Lær guitarskalaer Trin 8

Trin 3. Lær fingermønstre for den store skala

Du kunne spille hele skalaen på en streng, men det ville være meget underligt & madsh; sjældent set guitarister gøre dette. Det er en almindelig praksis at gå op og ned af banen med et par strenge, mens du spiller skalaen. Dette vil minimere mængden af bevægelse, din hånd foretager.

  • For G -durskalaen, vi lige har lært, kan vi starte med den tredje bånd på den lave E -streng. Vi skal spille tonerne A og B på den femte og syvende bånd på E -strengen.
  • Derefter trykker vi på C på den tredje bånd A. Snor. Vi kommer til at ramme D og E på den femte og syvende bånd af A -strengen.
  • Derefter rammer vi F# -noten på den fjerde bånd ind D streng. Vi slutter med at slå G -tonen på den femte bånd på D -strengen. Bemærk, at vi ikke behøver at flytte vores hænder til venstre eller højre for guitarhalsen for at spille dette - vi skal bare ændre placeringen af vores fingre på de andre strenge.
  • Tilsammen vil G Major -skalaen se sådan ud:

    Lav E streng:

    G (bånd 3), A (bånd 5), B (bånd 7)

    En snor:

    C (bånd 3), D (bånd 5), E (bånd 7)

    D streng:

    F# (bånd 4), G (bånd 5)

Lær guitarskalaer Trin 9
Lær guitarskalaer Trin 9

Trin 4. Prøv at glide dette mønster op og ned i guitarens hals

Så længe du starter på en lav E- eller A -streng, kan fingering på major skala spilles hvor som helst på guitarens hals. Med andre ord skal du blot flytte alle noterne op eller ned med det samme antal bånd/trin for at spille majorskalaen.

  • For eksempel, hvis vi vil spille en B -dur skala, skal vi kun flytte vores finger til den syvende bånd på guitarens hals på den lave E -streng. Derefter kan vi bruge det samme fingermønster til at spille en skala som denne:

    Lav E streng:

    B (bånd 7), C# (bånd 9), D# (bånd 11)

    En snor:

    E (bånd 7), F# (bånd 9), G# (bånd 11)

    D streng:

    A# (bånd 8), B (bånd 9)

  • Bemærk, at vi placerer vores fingre i det samme båndmønster som før. Bare flyt mønsteret op eller ned for at spille forskellige større skalaer.
Lær guitarskalaer Trin 10
Lær guitarskalaer Trin 10

Trin 5. Lær at skalere op og ned

Normalt spiller skalaen ikke bare i en retning. Når du har mestret den stigende større skala, kan du prøve at spille den ned ad bakke, når du kommer til oktaven. Alt du skal gøre er at spille den samme tone omvendt - ingen ændringer er nødvendige.

  • For eksempel, hvis vi vil spille B -dur -skalaen op og ned, skal vi spille følgende toner:

    Ride:

    B, C#, D#, E, F#, G#, A#, B

    Ned:

    B, A#, G#, F#, E, D#, C#, B

  • Hvis du vil matche skalaen til et 4/4 beat, skal du tage hver note som en kvart eller en ottende note. Tryk to gange på oktav eller op til den niende note (et trin over oktaven), og derefter ned igen. Dette giver dig det korrekte antal noter, for at skalaen kan "inline" med dens størrelse.

Del 3 af 4: Mindre skala

Lær guitarskalaer Trin 11
Lær guitarskalaer Trin 11

Trin 1. Lær at skelne mellem en mindre skala og en større skala

Den mindre skala har meget tilfælles med den store skala. Ligesom major -skalaen er minor -skalaen også navngivet, fordi grundnoterne (f.eks. E -moll, A -moll osv.) For det meste er de samme noter. Der er kun få ændringer, du skal foretage:

  • Mindre skala har tredje grad muldvarp.
  • Mindre skala har sjette graders muldvarp.
  • Mindre skala har sjette graders muldvarp.
  • For at gøre banen til en muldvarp, skal du blot sænke banen med et halvt trin. Det betyder, at den tredje og syvende note på skalaen vil være en bånd lavere end på major skalaen.
Lær guitarskalaer Trin 12
Lær guitarskalaer Trin 12

Trin 2. Lær trinene for den mindre skala

Muldvarperne i den tredje, sjette og syvende note i den mindre skala ændrer trinmønsteret på majorskalaen. At huske dette nye mønster kan hjælpe dig med at vænne dig til den mindre skala.

  • Trinene for den mindre skala, der starter fra grundnoten, er:

    En, en halv, en, en, en, en, en.

  • For eksempel, hvis vi vil spille en "mindre" G -skala, starter vi med G -durskalaen og flytter den tredje, sjette og syvende grad ned et halvt trin. En G -skala er:

    G, A, B, C, D, E, F#, G
  • … Så G -minor skalaen er:

    G, A, Bb, C, D, Eb, F G
Lær guitarskalaer Trin 13
Lær guitarskalaer Trin 13

Trin 3. Lær fingering for den mindre skala

Ligesom durskalaen spilles tonerne på den mindre skala i et specifikt båndmønster, som du kan glide op og ned af guitarens hals for at spille forskellige mindre skalaer. Så længe du starter på den lave E -streng eller A -strengen, vil det mindre mønster være det samme.

  • Lad os f.eks. Spille Eb -molskalaen. For at gøre dette vil vi bruge Eb Minor -skalaen og flytte den tredje, sjette og syvende grad ned en bånd, sådan her:

    En snor:

    Eb (bånd 6), F (bånd 8), F# (bekymring 9)

    D streng:

    Ab (bånd 6), Bb (bånd 8), B (bekymring 9)

    G -streng: Db (bånd 6), Eb (bånd 8)
Lær guitarskalaer Trin 14
Lær guitarskalaer Trin 14

Trin 4. Øv dig på at spille skalaen op og ned

Som med den store skala spilles normalt også den mindre skala op og ned. Igen spiller du bare det samme sæt noter omvendt uden ændringer.

  • For eksempel, hvis vi ville spille Eb -molskalaen op og ned, ville vi spille den som følger:

    Ride:

    Eb, F, F#, Ab, Bb, B, Db, Eb

    Ned:

    Eb, Db, B, Bb, Ab, F#, F, Eb

  • Som med major -skalaen kan du tilføje en niende note (i dette tilfælde F -tonen over oktaven) eller afspille oktaven to gange for at få et beat, der er direkte proportionalt med 4/4 -beatet.

Del 4 af 4: Andre nyttige vægte

Lær guitarskalaer Trin 15
Lær guitarskalaer Trin 15

Trin 1. Træn på den kromatiske skala til perfekt form og hastighed

En type skala, der er nyttig til praksis, er den kromatiske skala. I denne skala, alle grader er et halvt skridt væk. Det betyder, at den kromatiske skala kan bruges op og ned en bånd.

  • Prøv denne øvelse i kromatisk skala: Først skal du slå en af guitarstrengene (det er ligegyldigt hvilken). Begynd at tælle støt 4/4 slag. Spil strengene åbne (uden stress ved båndene) som kvartnoter, derefter den første, anden, tredje og fjerde bånd. Hold taktfast og spil den anden, tredje, fjerde og femte bånd. Fortsæt dette mønster, indtil du kommer til den tolvte bånd, og kom derefter ned igen!
  • For eksempel, hvis du spillede på E -strengen, ville din kromatiske øvelse se sådan ud:

    størrelse en:

    E (åben), F (bånd 1), F# (bånd 2), G (bånd 3)

    Størrelse to:

    F (bånd 1), F# (bånd 2), G (bånd 3), G# (bånd 4)

  • … og så videre indtil den 12. bånd (derefter ned igen).
Lær guitarskalaer Trin 16
Lær guitarskalaer Trin 16

Trin 2. Lær den pentatoniske skala

Den pentatoniske skala har kun 5 toner og lyder meget godt, når de spilles sammen, så den bruges normalt til solospil. Specifikt er mindre pentatonisk meget populær inden for rock, jazz og bluesmusik. Det spilles så ofte, at de fleste mennesker kort kalder det "pentatonisk". Dette er den skala, vi vil studere nedenfor.

  • Den mindre pentatoniske skala indeholder følgende grader: Grundlæggende, tredje mol, fjerde, femte og syvende mol (plus oktav). Det er dybest set en mindre skala uden anden eller sjette noter.
  • For eksempel, hvis vi startede med en lav E -streng, ville A -pentatonisk skala være:

    Lav E streng:

    A (bånd 5), C (bånd 8)

    En snor:

    D (bånd 5), E (bånd 7)

    D streng:

    G (bånd 5), A (bånd 7)

  • Herfra, hvis vi vil, kan vi blive ved med at spille den samme tone til de højere strenge:

    G streng:

    C (bånd 5), D (bånd 7)

    B streng:

    E (bånd 5), G (bånd 8)

    E streng:

    A (bånd 5), C (bånd 8)

Lær guitarskalaer Trin 17
Lær guitarskalaer Trin 17

Trin 3. Lær blues -skalaen

Når du kender den pentatoniske skala, er det meget let at spille skalaen, der er forbundet med den, "blues -skalaen". Hvad du har brug for er tilføjelse af den femte graders mol til mindre pentatonisk. Du får en skala med fem toner - resten er stadig det samme.

  • For eksempel, hvis vi ville konvertere A -pentatonisk skala til A blues -skala, ville vi spille:

    Lav E streng:

    A (bånd 5), C (bånd 8)

    En snor:

    D (bekymring 5), Eb (bekymring 6), E (bekymring 7)

    D streng:

    G (bånd 5), A (bånd 7)

    G streng:

    C (bånd 5), D (bånd 7), Eb (bekymring 8)

    B streng:

    E (bånd 5), G (bånd 8)

    E streng:

    A (bånd 5), C (bånd 8)

  • Den femte muldvarp er også kendt som den "blå tone". Selvom den femte muldvarp er på skalaen, er lyden lidt underlig og går i stykker af sig selv. Så hvis du spiller solo, skal du prøve at bruge den som en "instruerende lyd" - det vil sige at spille noten "for at gå til "en anden seddel. Hold ikke for længe på blå noter!
Lær guitarskalaer Trin 18
Lær guitarskalaer Trin 18

Trin 4. Undersøg to-oktavversionerne af alle skalaer

Når du har nået oktav på en skala, behøver du ikke altid at gå ned igen. Behandl oktaven som en ny grundnote, og brug det samme trinmønster til den anden oktav. Vi vil berøre dette kort med den øvre mindre pentatoniske skala, men det er noget, du kan lære på næsten enhver skala. Start på en af de to nederste strenge gør det generelt lettere at passe to hele oktaver i det samme guitarhalsområde. Bemærk, at den anden oktav normalt har et andet fingermønster, selvom trinene er de samme.

  • Lad os lære en to-oktav stor skala-når du først ved, hvordan det er let at finde ud af to-oktav versionen af den mindre skala. Vi vil prøve G -dur (den første skala, vi studerede i begyndelsen af artiklen. Nu ved vi dette:

    Lav E streng:

    G (bånd 3), A (bånd 5), B (bånd 7)

    En snor:

    C (bånd 3), D (bånd 5), E (bånd 7)

    D streng:

    F# (bånd 4), G (bånd 5)

  • Fortsæt med at bruge det samme mønster af trin: et, et, halvt og så videre …

    D streng:

    G (bånd 5), A (bånd 7)

    G streng:

    B (bånd 4), C (bånd 5), D (bånd 7)

    B streng:

    E (bånd 5), F# (bånd 7), G (bånd 8)

  • … så kom tilbage!

Tips

  • Leder du efter en let måde at spille fingermønstre til en lang række skalaer? Prøv dette websted, så du kan gennemse skalaerne baseret på din base og type.
  • I instruktionerne ovenfor har vi startet vores skala på de lave E -strenge og A -strengene. Du kan også starte på de højere strenge - dette er især nyttigt til soloer. Tag et kig på de forskellige variationer til skalaen på ovenstående websted for at se, hvor mange måder den samme række noter kan arrangeres om halsen på en guitar!

Anbefalede: