3 måder at oprette en lodret have på

Indholdsfortegnelse:

3 måder at oprette en lodret have på
3 måder at oprette en lodret have på

Video: 3 måder at oprette en lodret have på

Video: 3 måder at oprette en lodret have på
Video: Sådan fjerner du sideskud på tomater i drivhuset 2024, Kan
Anonim

Hvis dit haveområde er begrænset, eller du er interesseret i at tilføje tekstur og skønhed til din gård, kan du overveje at oprette en lodret have. Flere plantetyper dyrker naturligvis vinstokke på træer eller vægge og kan let formeres på udvalgte strukturer. Fortsæt med at læse denne artikel for at finde ud af, hvordan du opretter en lodret have.

Trin

Metode 1 af 3: Valg af en lodret havestruktur

Byg en lodret have Trin 1
Byg en lodret have Trin 1

Trin 1. Køb en lodret havestruktur fra en haveforsyningsbutik

Efterhånden som lodrette haver vokser og bliver mere populære, tilføjer haveforsyningsbutikker også en række strukturer, der er egnede til at bygge en lodret have. Vælg mellem følgende muligheder:

  • Køb simple stænger, der er lette at plante i jorden. Denne mulighed er ret god, når du bare vil have et par lodrette elementer i din have.
  • Køb en espalier. Trelliser er ofte lavet af træ. Trelliserne er boksede med forstærkende kryds øverst og i siderne, der gør det muligt for vinstokke at vinstokke og lave en tråd gennem hullerne i træet.
Byg en lodret have Trin 2
Byg en lodret have Trin 2

Trin 2. Brug den lodrette enhed, du allerede har

Hvis du ikke vil bruge penge, behøver du ikke købe en lodret struktur. Du har måske allerede genstande, som du kan bruge til at dyrke planter i en lodret have. Overvej at gøre brug af følgende objekter:

  • Et træ. Dette er et godt træk, hvis du prøver at dyrke en plante omkring et træ. De bedste træarter til dette formål er dem med mange grene, der når mere end 1,8 m i højden.
  • Bambus stang. Vokser der en klump bambus omkring dit hus? Bambusstængler har en stærk karakter og er relativt lette at skaffe, selv gratis. Hvis du ikke har bambuspinde, kan du bruge en anden træstamme, der er høj og ligner formen.
  • Dæk. Hvis du har et dæk, der strækker sig et par fod over jorden. Du kan oprette en lodret have på siderne.
  • Hegn. De fleste typer hegn er egnede strukturer til en lodret have - jo højere, jo bedre!
Byg en lodret have Trin 3
Byg en lodret have Trin 3

Trin 3. Lav din egen lodrette espalier

For at få den lodrette havestruktur, du ønsker, skal du lave en espalier af træ. Ved at oprette din egen lodrette struktur kan du oprette en have i en størrelse, der passer til din gård. Her er trin-for-trin instruktioner til oprettelse af en 6 fod høj (± 1,8 meter) lodret havestruktur:

  • Lav en 0,6 kvadratmeter kvadrat 27,9 cm høj fra en 5 x 15 cm planke af rødt træ, cedertræ eller forarbejdet træ. Skru derefter den forarbejdede træblok på 5 x 5 cm, som er ± 2,44 meter i midten og et hjørne på bagsiden, og en anden træblok, der måler 5 x 5 cm, som er ± 1,8 meter i det andet hjørne og 45,7 cm bagfra på begge sider.
  • Bor huller, lim derefter og skru 2,5 x 5 cm træ i en afstand på 15,2 cm fra toppen af kassen. For at minimere risikoen for splittelse skal du gøre det 2,5 x 5 cm tømmer cirka ± 2,54 cm længere end hver 5 x 5 cm stang.
  • Tilføj en platform ved at skrue 2,5 x 5 cm træ, der er ± 92 cm langt, og skru derefter på 2,5 x 5 cm træ, der placeres vandret for at danne et miniaturedæk.
  • Tilføj endnu et træstykke på 5 x 5 cm ± 1,83 meter i midten foran, og skru det fast på den vandrette tværstang.
  • Fastgør et 2,5 x 10 cm vandret bræt til toppen af en stolpe lavet af 5 x 5 cm blokke. Tilføj et fuglehus for enden af den tværgående planke.
  • Fyld kassen med god jord, plant derefter visse vinstokke i den, og styr deres vækst gennem gitteret. Tilføj andre planter i nogle krukker og hængende kurve.

Metode 2 af 3: Valg af den rigtige plantetype

Byg en lodret have Trin 4
Byg en lodret have Trin 4

Trin 1. Plant grøntsagerne lodret

Flere grøntsager og bælgfrugter vokser på vinstokke, hvilket gør dem til et godt valg til lodrette haver. Ærter og bønner vil naturligt cirkulere og krybe op af espalierne, og mange af dem har smukke blomster. Her er nogle ideer til at prøve:

  • Plant skarlagede løberbønner, som har røde og hvide blomster og tiltrækker kolibrier.
  • Plant tomater, der skal vokse lodret for at forblive sunde og producere masser af frugt. Om sommeren vil tomatplanter give din gård en frisk rød fornemmelse.
  • Nogle græskarsorter vokser også lodret. Prøv at dyrke trombetta squash, som har smukke blomster.
  • Hop, som er en plantetype, der bruges som en væsentlig ingrediens i brygning af øl (smag/smagsstabilisatorer), som vokser opad i mindst 1,8 m højde.
Byg en lodret have Trin 5
Byg en lodret have Trin 5

Trin 2. Opret en lodret blomsterhave

Hvis du er interesseret i at oprette en finurlig lodret have - en have, hvor du og dine kære kan slentre under og nyde duften af blomster - skal du kigge efter sorter af blomstrende planter, der har tendens til at vokse opad. Sørg for at vælge den plantetype, der vil trives i dit område.

  • Morning Glory plante, som er en grønkålstype, der vokser hurtigt og stærkt, og som også har meget attraktive blomster i forskellige farver (hvid, rød, pink, lilla osv.).
  • Wisteria, der blomstrer lilla og udsender en duftende aroma, er et ret populært valg til lodrette haver.
  • Engelsk vedbend er en type vinstokke, der har potentiale til at skabe en attraktiv grøn baggrund for farverige blomster.
  • Det klatrende rostræ giver et romantisk præg til din lodrette have.
Byg en lodret have Trin 6
Byg en lodret have Trin 6

Trin 3. Plant tre søstre

For at supplere den naturlige skønhed i din lodrette have er der intet galt, hvis du anvender tre planter med tilnavnet de tre søstre, nemlig bønner, græskar og majs. Indianere voksede alle tre planter sammen, fordi de kunne vokse side om side med hinanden. Naturligvis vil alle tre skabe en lodret have; majsplanten giver en "stang" til bønner og squash, som vil sno sig/sno sig på stilken, når den vokser.

Metode 3 af 3: Start af en lodret have

Byg en lodret have Trin 7
Byg en lodret have Trin 7

Trin 1. Vælg en god placering

Lodrette haver, som typiske haver generelt, kræver et område med jord med god dræning og kombineret passende med skygge eller sollys. Find ud af plantens karakter, hvilke betingelser der er nødvendige for dens vækst, og vælg derefter det mest egnede område på gården eller terrassen.

  • De fleste lodrette haver vil klare sig godt, hvis de får masser af sol.
  • Hvis du vil have en lodret have til at forplante sig på husets vægge, skal du vælge et område, der støder op til væggen.
Byg en lodret have Trin 8
Byg en lodret have Trin 8

Trin 2. Sikre havestrukturens stabilitet

Hvis du vil bruge en espalier, stolpe eller stang, skal du sørge for at plante den dybt nok, så den ikke vakler eller falder. Husk, at den lodrette have bliver tungere, når planterne vokser. Haven har også brug for et solidt fundament, så den kan stå oprejst og modstå vind og regnvejr.

Byg en lodret have Trin 9
Byg en lodret have Trin 9

Trin 3. Plant planter omkring bunden af strukturen

Under hensyntagen til de voksende behov for hver plante, du vælger, plantes frø eller frøplanter i huller, der er langt fra espalier, stolper eller andre strukturer, du bruger. Sørg for, at planterne ikke er for tæt på hinanden eller strukturen, så de får plads nok til rødder og vækst.

Byg en lodret have Trin 10
Byg en lodret have Trin 10

Trin 4. Pas på planterne efter deres individuelle behov

Sørg for, at planten får nok vand, og at du ikke glemmer at befrugte den, beskytte den ved mulching og tage forskellige andre foranstaltninger for at holde planten sund og stærk.

Byg en lodret have Trin 11
Byg en lodret have Trin 11

Trin 5. Giv planterne passende behandling

Når plantefrøene når et par centimeter i højden, er det et godt tidspunkt at vikle dem rundt om den struktur, du rejser. Vik forsigtigt plantestænglen rundt om strukturen, og sørg for, at den ikke bøjer eller går i stykker. Brug slips til at holde stænglerne på plads og vokse godt.

  • Bind ikke plantens stilke for stramt. Obligationer, der er for stærke, forhindrer korrekt vækst og vil også skade planten.
  • Da stammen begynder at vokse, og vinden omkring strukturen påvirker den, kan du fortsætte med at bruge bånd for at sikre, at planten vokser i den retning, du ønsker den.

Tips

  • Tilpas størrelsen på din specialfremstillede espalier, så den passer til pladsbehovet. Eller du kan lave flere mindre dobbeltsenge mellem dem for let adgang.
  • I en lodret struktur kan du prøve at dyrke ærter, bønner, agurker, aubergine, melon eller okra (en type bælgfrugter). For at skabe en attraktiv og frodig have kan du skifte den med dekorative planter, såsom morgenfruer (mitir/kenikir, som er en plante med gulorange blomster med en skarp aroma) eller lavere planter, såsom jordbær. Brug ikke forarbejdet træ (til espalier, stolper osv.), Hvis det du planter vil blive forbrugt senere.

Anbefalede: