Sådan rengøres antikt stereoudstyr: 12 trin

Indholdsfortegnelse:

Sådan rengøres antikt stereoudstyr: 12 trin
Sådan rengøres antikt stereoudstyr: 12 trin

Video: Sådan rengøres antikt stereoudstyr: 12 trin

Video: Sådan rengøres antikt stereoudstyr: 12 trin
Video: Счастливая история слепой кошечки по имени Нюша 2024, Kan
Anonim

At købe vintage stereoudstyr er en hobby, der kan blive til en besættelse med at samle dem i løs vægt. Udseende, fornemmelse og lyd af antikke lydkomponenter har deres egen charme og kan ofte konkurrere med kvaliteten af dyrere moderne lydudstyr. Desværre er antikke dele, der sjældent bruges, normalt i dårlig stand, så du bliver nødt til at lære at rengøre dem, før du bruger dem. Nedenstående trin guider dig til rengøring af det indre af lydkomponenten med et almindeligt elektronisk rengøringsprodukt.

Trin

Metode 1 af 2: Valg af rengøringsprodukter

Ren vintage stereoudstyr Trin 1
Ren vintage stereoudstyr Trin 1

Trin 1. Køb en flaske elektronisk rengøringsvæske mærket "sikkert på plastik"

Dette er meget vigtigt. Elektroniske rengøringsmidler er sprøjter eller væsker, der er designet til at fjerne korrosion på metalliske elektroniske komponenter, der normalt forårsager en raslende og knaldende lyd, når du trykker på lydstyrkekontrollen, drejeknappen eller knapperne (for at justere indstillinger, tilstande og lydkildeindstillinger) på højttaleren. eller mikrofonkabel osv. Selvom alle elektroniske rengøringsmidler kun renser metalliske materialer, kan de beskadige plast og smøremidler, der er inden for og uden for hvert potentiometer og volumenkontakt.

Brug af et elektronisk rengøringsmiddel, der både er foryngende og ikke-destruktivt, er den bedste løsning i forhold til billige rengøringsmidler. Husk, at udskiftning af originale udstyrsdele på grund af en beskadiget eller smeltet plastbelægning ofte er umulig eller meget vanskelig at gøre. Så du bør ikke prøve at rengøre det med et uklart produkt. Lad dog stereoanlægget være, som det er, indtil du finder et elektronisk rengøringsmiddel, der virkelig ikke vil beskadige skattekammeret. Du kan normalt købe elektroniske rengøringsmidler af høj kvalitet i større elektronikforretninger eller online, men sørg for, at de kan leveres til dit hjem, da elektroniske rengøringsmidler er så brandfarlige, at de nogle gange ikke kan leveres af bestemte leveringstjenester eller til bestemte områder

Ren vintage stereoudstyr Trin 2
Ren vintage stereoudstyr Trin 2

Trin 2. Kig efter et produkt, der tørrer hurtigt og efterlader ingen rester, da du ikke kan tørre de indvendige komponenter tørre

CAIG Deoxlt er et velkendt elektronisk rengøringsmærke, der sælger et specielt "D5" -produkt til rengøring af antikt stereoudstyr uden at beskadige plastkomponenterne. Dette mærke producerer de bedste elektroniske rengøringsmidler til audiofiler og tilbyder produktsupport og produktanbefalinger til specifikke anvendelser. “D5” er en standard for radio- og tv -industrien, da den sikkert kan fjerne oxidation fra metal uden at beskadige plastrester og smøremidler, der findes i næsten alle typer af lydpotentiometre.

Ren vintage stereoudstyr Trin 3
Ren vintage stereoudstyr Trin 3

Trin 3. Undgå at bruge produkter, der ikke garanterer plastkomponenternes sikkerhed inde i dit vintage stereoudstyr

Undgå at bruge WD-40 (et velkendt elektronisk rengøringsmiddel, men kan ikke garanteres at være sikkert for plastdele), da det ikke er designet til brug på apparater, der har plastdele eller smøremidler i sig. Du kan muligvis ikke foretage en test for at sikre, at det er sikkert. Så udnyt online fora til råds, før du gør noget, der ikke kan rettes. På denne måde kan du undgå hovedpine og hjertepine.

Ren vintage stereoudstyr Trin 4
Ren vintage stereoudstyr Trin 4

Trin 4. Læs og forstå alt, hvad der står på etiketten til elektroniske rengøringsmidler, og brug det ikke, når du er i tvivl

Skader kan ikke repareres. Udstyr, der er beskadiget eller ødelagt af elektroniske rengøringsvæsker, der ikke er sikre for plast, sælges undertiden på internettet (så potentielle købere ikke kan prøve det) uden en klar forklaring. Så det er bedst at spørge sælgeren, om knapperne på stereoudstyret stadig kan drejes let uden stærk kraft, eller om der er revnede dele og er blevet limet. Du kan normalt købe billige kopier af volumenkontrolmodeller online og bruge dem til at teste din elektroniske rengøringsvæske for at se, hvilke produkter der er egnede, og hvilke der ikke er egnede til dit antikke stereoudstyr.

Metode 2 af 2: Rengøringsudstyr

Ren vintage stereoudstyr Trin 5
Ren vintage stereoudstyr Trin 5

Trin 1. Tag stikket ud af dit stereoudstyr

For at sikre, at der ikke strømmer strøm gennem de interne komponenter ved rengøring, skal du tage datakablet fra dit lydudstyr ud. Sluk ikke bare for det; træk netledningen ud af strømkilden for ikke at bringe liv i fare. Bemærk, at du skal ledsages af en uddannet tekniker. Selvom teknikeren måske ikke er særlig god til at vælge et rengøringsvæske, kan han eller hun hjælpe med at forhindre dig i at blive elektrisk stødt eller forbrændt ved kontakt med en fuldt opladet kondensator, der endda kan lagre strøm, selv når lysnettet er afbrudt. Vær forsigtig og se på de elektroniske kondensatorer for information.

Ren vintage stereoudstyr Trin 6
Ren vintage stereoudstyr Trin 6

Trin 2. Fjern dækslet til stereokomponenten

Komponentbeskyttere kan normalt fjernes ved at løsne et par små skruer eller møtrikker. Ofte er skruerne placeret på siderne, bagsiden og bunden af stereoanlægget. Ikke alle skruer er installeret til at fastgøre komponentbeskyttelsen. Så vær forsigtig, når du fjerner skruerne, og sørg for, at de er korrekte. Når du har fjernet det, gemmer du eller placerer skruen i den nummererede holder, så den passer ind i hullet, hvor du senere kan montere klistermærket. Du kan også tage et foto for at huske positionen. Hvis det er tilfældet, løft forsigtigt komponentafskærmningen, indtil den frigøres fra rammen.

Ren vintage stereoudstyr Trin 7
Ren vintage stereoudstyr Trin 7

Trin 3. Sprøjt trykluft i hele enhedens indre efter behov

Hvis interiøret ser støvet ud, skal det rengøres ved at sprøjte en dåse trykluft. Tør ikke støv af med en klud, da der er risiko for at beskadige eller fortrænge skrøbelige elektroniske komponenter eller ridse den blanke plastikfinish.

Ren vintage stereoudstyr Trin 8
Ren vintage stereoudstyr Trin 8

Trin 4. Sprøjt det elektroniske rengøringsmiddel på den stereokomponent, du vil rengøre

Elektroniske rengøringsmidler kan bruges til at fjerne korrosion eller støv, der har sat sig fast i stereoanlægets indre komponenter, men normalt skal du også rense de problemdele, der ikke er synlige. Sprøjt rensevæsken jævnt over de dele, du mener har problemer med oxidation, og sprøjt mere på områder, der virker særligt rustne. Sprøjt usolderede stik, samlinger, knapper eller stik samt batteriet (hvis det findes), da disse komponenter normalt forårsager de fleste problemer og kan kræve større indsats for at rengøre eller udskifte, hvis de er farvet med sur alkali fra batteriet.

Elektroniske rengøringsmidler tørrer sig selv på få timer; Du behøver ikke at tørre det af, men sprøjt ikke væsken på områder, du ikke vil rengøre, såsom gummibælter, friktionshjul, remskiver, motoraksler, målerdisplays, pærer, lyd- og videohoveder, knapper eller glas. Hvis området bliver sløret, kan du ikke rense det. Sørg for ikke at væde højspændingsafbryderen, da dette kan brænde den ud. Så oversvøm ikke højspændingsdele med elektronisk rengøringsvæske. Disse dele behøver ikke rengøres og skal udskiftes, når de er virkelig snavsede

Ren vintage stereoudstyr Trin 9
Ren vintage stereoudstyr Trin 9

Trin 5. Rengør potentiometeret med elektronisk rensevæske

Rør eller knapper er komponenter, der normalt ruster. For at rense det skal du kigge efter et lille hul bag på røret eller et stort hul, hvor stifterne er loddet til printkortet. Sprøjt en tilstrækkelig mængde rengøringsvæske ind i hullet eller separat åbning, der huser potentiometeret, og drej derefter knappen frem og tilbage i et minut. Denne metode vil sprede rengøringsvæsken gennem røret.

Ren vintage stereoudstyr Trin 10
Ren vintage stereoudstyr Trin 10

Trin 6. Rengør fadere og knapper på samme måde som du rengør rørene

For at rengøre faderne og knapperne kan du nogle gange være nødt til at sprøjte elektronisk rengøringsvæske gennem bagsiden af controlleren, når der kun er adgang indefra ved at adskille enheden. Efter sprøjtning af rensevæsken skal du trykke på knappen eller skubbe faderen gentagne gange i et minut. Den resterende rengøringsvæske, der drypper på enhedens overflade, kan tørres af med en ridsefast mikrofiberklud.

Ren vintage stereoudstyr Trin 11
Ren vintage stereoudstyr Trin 11

Trin 7. Lad stereoanlægget tørre i et par timer

Efter at have brugt elektronisk rengøringsvæske til at rengøre antikt stereoudstyr, skal du lade enheden stå i åben ramme i et par timer. Denne metode er nyttig til at sikre, at det anvendte rengøringsvæske er helt tørt.

Ren vintage stereoudstyr Trin 12
Ren vintage stereoudstyr Trin 12

Trin 8. Udskift komponentrammen

Sæt forsigtigt beskyttelsesrammen fast, og fastgør den derefter med den skrue eller møtrik, du fjernede tidligere. Installer først skruerne i hånden, og stram dem derefter med en skruetrækker. Sørg for, at du ikke skruer for hårdt eller for stramt i, da dette kan glide enderne og beskadige plastrammen. Kan du huske, hvor stram skruen var, før du fjernede den? Når kabinettet fungerer perfekt, kan du derefter sætte strømkablet tilbage i lydenheden og teste det. Hvis der er rester af skruer, skal du undersøge hele enheden igen, da skruerne sikkert holder en del sammen. Ellers installerer producenten det ikke for at spare tid og reservedele. Held og lykke!

Tips

  • Det ydre af lydudstyr kan tørres rent med en universalrenser eller en mild sæbe.
  • Vær forsigtig, når du rengør ydersiden af gammelt udstyr for ikke at beskadige det.

Advarsel

  • Ovenstående instruktioner bør kun bruges til rengøring af transistorbaseret udstyr, ikke vakuumrørbaseret udstyr. Vakuumrør kan gemme dødelig elektrisk strøm i flere måneder, efter at netledningen er taget ud, og bør kun serviceres af fagfolk.
  • Elektroniske rengøringsmidler er meget brandfarlige. Så du må ikke bære den nær ild, tændte cigaretter eller kilder til ekstrem varme.

Anbefalede: