Sådan vælger du kikkert: 12 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan vælger du kikkert: 12 trin (med billeder)
Sådan vælger du kikkert: 12 trin (med billeder)

Video: Sådan vælger du kikkert: 12 trin (med billeder)

Video: Sådan vælger du kikkert: 12 trin (med billeder)
Video: HOW TO MAKE YOUR PLAY DOH SOFT AGAIN l Reviving Dried Out Playdough l OT Hack 2024, April
Anonim

Kikkert kan bruges til jagt, fugletitting, astronomi eller se spil eller koncerter. Det er dog ikke alle kikkerter, der er skabt ens, og at vælge den rigtige til din hobby vil betale sig i det lange løb. Ved at vide, hvad du skal kigge efter i kikkerten, og hvordan du vurderer dem, kan du sikre, at du får den rigtige type.

Trin

Del 1 af 2: Kendskab til den rigtige kikkerttype

Vælg kikkert Trin 1
Vælg kikkert Trin 1

Trin 1. Vælg kikkert med 7x til 10x forstørrelse til standardbrug

Tallet før variablen "x" i kikkerten er forstørrelsesfaktoren, eller hvor tæt objektet vil vises. Hvis du vil have kikkert til afslappede ting i stedet for en bestemt hobby, er kikkert med forstørrelse 7x til 10x bedst. Begge vil give tilstrækkelig forstørrelse til de fleste aktiviteter og er stabile nok, selvom dine hænder er lidt vaklende.

  • Kikkert refereres til med 2 tal, for eksempel 7 x 35 eller 10 x 50. Det andet tal er diameteren på hovedlinsen (objektiv) i millimeter; en 7 x 35 linse har en diameter på 35 millimeter, mens en 10 x 50 linse har en diameter på 50 millimeter.
  • Selvom billedstørrelsen, der frembringes af kikkert med en relativt lille forstørrelsesfaktor, ikke er så stor som billedet, der frembringes af en linse med en høj forstørrelsesfaktor, resulterer en lille forstørrelsesfaktor i et skarpere billede og et bredere synsfelt (hvor bredt du kan se). Hvis du har brug for et bredt synsfelt, f.eks. For at se en fodboldkamp fra topstativet, skal du vælge en lav forstørrelse.
Vælg kikkert Trin 2
Vælg kikkert Trin 2

Trin 2. Vælg et objektiv med stor forstørrelse til jagt på lang afstand

Hvis du jagter i bjergene eller åbner vildmarken, er det bedst at bruge en kikkert med en høj forstørrelse, f.eks. 10x eller 12x.

  • Bemærk, at jo højere kikkerten er, jo svagere bliver billedet. Selvom det viste billede er større, vil synsfeltet indsnævres, og det vil være svært at holde billedet i fokus. Hvis du vælger en kikkert med en forstørrelse på 10x eller mere, skal du forberede et stativstik, så kikkerten kan køre og stabiliseres, når det er nødvendigt.
  • Hvis du jager i et skovområde, er kikkert med en forstørrelsesfaktor på 7x til 10x meget mere velegnet.
Vælg kikkert Trin 3
Vælg kikkert Trin 3

Trin 3. Prioriter store linser til overvågning af fugle eller aktiviteter i svagt lys

Kikkert med store objektive linser har et bredere synsfelt, hvilket betyder, at de er bedre til at finde og følge fugle, mens de overvåger fugle. Disse kikkerter kan også opsamle mere lys, hvilket er vigtigt ved svagt lys, f.eks. Jagt tidligt om morgenen eller sen eftermiddag. Hvis du er interesseret i astronomi, kan du få en kikkert med en stor objektiv (normalt 70 mm) og lav forstørrelse for at se store dæmpede objekter som stjernetåger og galakser som Andromeda (M31).

  • Hvis du er mere interesseret i at se detaljer om små fugle på en længere afstand, anbefaler vi at få en kikkert med en større forstørrelse og et mindre objektiv.
  • Vær opmærksom på, at jo større linsen er, desto tungere vil kikkerten føles.
  • Generelt har kikkert i standardstørrelse en objektiv med en diameter på mere end 30 mm, mens en kikkert i kompakt størrelse har en linse med en diameter på mindre end 30 mm.
Vælg kikkert Trin 4
Vælg kikkert Trin 4

Trin 4. Bestem dit budget fra starten

Normalt producerer den dyrere og sofistikerede kikkert billeder af højere kvalitet og holder også længere. Der er dog en kikkert, der er billigere, ret kraftfuld og har en ret god optisk kvalitet. Så fastlæg prisklassen på en kikkert, der passer til din evne, og du føler ikke behov for at gå over dette budget.

Tænk over, hvordan du vil bruge kikkert; kikkert, der kun vil blive holdt hjemme for at se ud af vinduet, behøver ikke at være så stærk som modellerne, der skal bæres på en bjergvandring

Vælg kikkert Trin 5
Vælg kikkert Trin 5

Trin 5. Bestem vægten af kikkerten efter din evne

Det blev tidligere nævnt, at kikkert med store linser og stor forstørrelse er tungere i masse end almindelig kikkert. Hvis du planlægger at rejse lange afstande eller ikke har meget lagerplads, anbefaler vi at vælge en kikkert, der er lettere og mindre kraftfuld.

  • Du kan bruge et stativ, når du bærer kikkerten for at opnå stabilitet og vægttab, eller hænge kikkerten rundt om halsen med en rem.
  • Hvordan du vil bruge kikkerten er meget relevant her. Hvis du planlægger at bære en kikkert rundt om halsen under vandreture, vil den tunge type være meget vanskelig.
Vælg kikkert Trin 6
Vælg kikkert Trin 6

Trin 6. Overvej at vælge vandtæt eller vandtæt kikkert

Hvis du ikke vil bære kikkert i dårligt vejr eller under forhold, der ofte bliver våde, kan du vælge en vandtæt kikkert. Hvis dette værktøj vil blive brugt til skiløb eller rafting, skal du vælge en vandtæt type.

Vær opmærksom på, at vandtæt kikkert normalt er dyrere end den vandtætte type

Del 2 af 2: Vurdering af kikkert

Vælg kikkert Trin 7
Vælg kikkert Trin 7

Trin 1. Vælg en glaslinse for bedre billedkvalitet

De fleste kikkert bruger glaslinser, hvilket normalt resulterer i bedre billedkvalitet. Glas reflekterer også noget af det lys, der rammer det, selvom dette kan håndteres med den rigtige linsebelægning. Hvis du prioriterer billedkvaliteten, skal du vælge en kikkert med glaslinser.

  • Bemærk, at glaslinser også normalt er dyrere end plastiklinser.
  • Kikkert udstyret med Extra-low Dispersion (ED) glas producerer den bedste billedkvalitet og er blandt de dyreste objektivmaterialer, der bruges i kikkert.
  • Linsebelægninger er beskrevet med følgende koder: C betyder, at kun en del af linsens ydre overflade har en enkelt belægning; FC betyder, at alle glaslinseoverflader er blevet belagt; MC betyder, at en del af overfladen er blevet belagt med flere lag; og FMC betyder, at alle glaslinser er belagt i flere lag. Flere lag er normalt bedre end enkeltlag, men kikkerten stiger også i pris.
Vælg kikkert Trin 8
Vælg kikkert Trin 8

Trin 2. Vælg en plastiklinse, hvis du vil have den til at vare længere

Plastlinser giver ikke den bedste billedkvalitet, men de er meget grovere end glaslinser. Hvis du primært vil bruge kikkert udendørs og under barske forhold, der kræver, at de er holdbare, skal du vælge en med plastiklinser.

  • For eksempel er kikkert med plastiklinser et godt valg til aktiviteter såsom bjergbestigning og klippeklatring, eller til børn, der holder kikkert for første gang.
  • Bemærk, at selvom plastlinser er billige, er plastiklinsesæt, der producerer billedkvalitet svarende til glaslinser, dyrere.
Vælg kikkert Trin 9
Vælg kikkert Trin 9

Trin 3. Vurder kikkertlinsen

Okularet skal være i en behagelig afstand fra øjet, og endnu længere hvis du bruger briller. Dette kaldes "øjenlindring" og har normalt en rækkevidde på 5-20 millimeter. Hvis du bruger briller, bør du vælge øjenlindring i en afstand på 14-15 millimeter eller mere, fordi de fleste briller er slidt 9 til 13 millimeter fra øjet.

Mange kikkerter har en øjenkop af gummi omkring okularet, så du kan placere den mod dit øje, når du bruger en kikkert. Hvis du bruger briller, skal du kigge efter en kikkert med øjenskåle, der åbner eller vender udad

Vælg kikkert Trin 10
Vælg kikkert Trin 10

Trin 4. Test fokusfunktionen

Se, hvor tæt du kan fokusere på kikkerten i butikken og måle afstanden mellem dem og det objekt, der ses. Hvis du vil se små detaljer på afstand, skal du sørge for, at kikkertfokus er justerbart.

  • Kikkert fokuserer på en af to måder. De fleste kikkerter har en centreret mekanisme sammen med en diopterkorrektor, hvis det ene øje er stærkere end det andet. Imidlertid har vandtæt kikkert normalt et individuelt fokus i hvert objektiv, som kan kontrolleres i hvert okular.
  • Nogle kikkerter er "fokusfri" og har ikke en fokusjusteringsfunktion. Disse kikkerter kan belaste dine øjne, hvis du prøver at fokusere på noget tættere end en forudbestemt afstand.
Vælg kikkert Trin 11
Vælg kikkert Trin 11

Trin 5. Se på prisme -designet for at måle, hvor godt det resulterende billede er

I de fleste kikkerter er hovedlinsen større end okularet takket være Porro -prismen. Dette gør kikkerten større, men nærliggende objekter fremstår mere 3D. Kikkert, der bruger tagprismer, har hovedlinsen på linje med okularet, så det ser tættere ud, selvom billedkvaliteten er reduceret. Imidlertid kan tagprisme kikkert gøres i stand til at producere billedkvalitet, der kan sammenlignes med Porro prisme kikkert, men til en højere pris.

De dyrere kikkert bruger BK-7 prisme, som har en tendens til at få den ene side af billedet til at se rektangulær ud, mens den dyrere kikkert bruger BAK-4 prisme, hvilket giver et lysere, rundere og skarpere billede

Vælg kikkert Trin 12
Vælg kikkert Trin 12

Trin 6. Kontroller producentens omdømme og garanti

Overvej, hvor længe producenten har været i produktion, og hvilke andre optiske produkter den eventuelt fremstiller, og hvordan den skal håndteres, hvis produktet er beskadiget. Bemærk også, om producenten tilbyder en garanti for kikkerten.

Hvis du har købt en dyr kikkert, og den gik i stykker, hjælper garantifaciliteten dig let med at udskifte den

Tips

  • Nogle kikkerter har mulighed for at se billeder i et zoomområde, som hjælper dig med at se hele scenen eller zoome ind på dine yndlingsdele. Bemærk, at når du øger forstørrelsen, vil synsfeltet indsnævres, hvilket gør det svært at holde fokus på billedet.
  • Nogle af de dyrere kikkerter med høj forstørrelse leveres med en indbygget stabilisator, der hjælper dig med at holde fokus på billedet. Normalt sælger denne kikkert for IDR 15.000.000 eller mere.

Anbefalede: