3 måder at forhindre mastitis

Indholdsfortegnelse:

3 måder at forhindre mastitis
3 måder at forhindre mastitis

Video: 3 måder at forhindre mastitis

Video: 3 måder at forhindre mastitis
Video: Hvordan reagerer børn, når man fortæller, at der ikke er råd til at holde jul? 2024, April
Anonim

Mastitis er en betændelse i brystvævet, der får brystet til at føles ømt og hævet. Mastitis forekommer generelt hos ammende mødre, når bakterier kommer ind i brystet gennem en skadet brystvorte eller som følge af, at mælk forbliver i brystet efter amning. Mastitis kan forebygges ved god bryst- og brystvortepleje og ved at sikre, at brysterne er helt tomme efter fodring.

Trin

Metode 1 af 3: Korrekt amning for at forhindre mastitis

Undgå mastitis Trin 20
Undgå mastitis Trin 20

Trin 1. Lær, hvordan du ammer korrekt fra en sundhedsperson

Mastitis kan forekomme på ethvert tidspunkt i amningsprocessen, men mange kvinder oplever det i de første fire uger af amningen, når deres bryster forstørres. Dette sker ofte for mødre, der føder deres første barn, så de ammer for første gang. Tal med din læge eller jordemoder for at finde ud af, hvordan du ammer korrekt, så du kan forhindre mastitis.

  • Tidligt i din graviditet vil din læge eller jordemoder sandsynligvis give dig vejledninger og oplysninger til at forberede dig på graviditet, fødsel og de første uger efter fødslen. Hvis de ikke giver dig denne vejledning, kan du bede om det.
  • Når din baby er født, tøv ikke med at tale med en sundhedspersonale, hvis du har brug for at lære at amme. Du kan også bruge internettet til at finde nyttig information. Der er mange websteder, der er specielt designet til at give information om graviditet og amning. Mange af dem tilbyder et tilmeldingsprogram, hvor du, hvis du tilmelder dig, modtager ugentlige e-mails, når du skrider frem gennem din graviditet.
Undgå mastitis Trin 8
Undgå mastitis Trin 8

Trin 2. Foder din baby efter en regelmæssig tidsplan for at undgå at få dine bryster overfyldt med mælk

Fuld bryst kan få dem til at forstørre og udløse mastitis. Du skal amme din baby hver tredje til tre timer, eller når din baby er sulten.

Hvis du ved, at du kommer til at savne en fodringssession, skal du sørge for at pumpe din mælk for at tømme brysterne

Undgå mastitis Trin 9
Undgå mastitis Trin 9

Trin 3. Tilskynd din baby til at fodre, når du føler, at dine bryster er fulde

Hvis dine bryster er fulde før din sædvanlige fodringsplan, skal du tømme dem. Hvis mælk opbevares i brystet, vil det tykne, blokere dets strømning og muligvis udløse mastitis.

  • Du behøver ikke vente på, at din baby giver dig tegn på sult. Din baby vil sandsynligvis ikke nægte mælk, når den tilbydes brystet, selvom det ikke er tid til at fodre.
  • Vær ikke bange for at vække din baby, hvis du skal. Det er bedre at forstyrre din babys søvn og tømme brystet end at risikere mastitis, hvilket vil forårsage smerte.
Undgå mastitis Trin 10
Undgå mastitis Trin 10

Trin 4. Lad din baby sutte, så længe det tager at tømme dit bryst

Alle babyer har forskellige fodringsbehov, og alle mødre har forskellige mælkestrømme. Nogle babyer kan tømme deres mælk på så lidt som 10 minutter, mens andre kan sutte i 30 minutter på hvert bryst. Anerkend din babys fodringsbehov, og lad ham eller hende bruge den nødvendige tid til at tømme dine bryster.

Se ikke uret, eller angiv en tidsbegrænsning for amning, bare for at holde din fodringsplan. Tag den tid det tager din baby at tømme dit bryst fuldstændigt

Undgå mastitis Trin 11
Undgå mastitis Trin 11

Trin 5. Start amningssessionen med at tilbyde et andet bryst

Hvis du tilbød venstre bryst sidste gang du ammede, skal du tilbyde det højre bryst den næste fodringssession. Ændring af bryster reducerer dine chancer for at udvikle mastitis.

Nogle gange kan du være forvirret over, hvilket bryst du sidste gang blev tilbudt din baby. Nogle mødre har lettere ved at huske det ved at bære "ammearmbåndet" på håndleddet på den første tilbudte side. Sygeplejerarmbånd er tilgængelige til salg i barselsbutikker, men du kan bruge ethvert armbånd, hvis du ikke har et

Undgå mastitis Trin 12
Undgå mastitis Trin 12

Trin 6. Sørg for, at din baby er låst ordentligt på brystet

En ufuldkommen lås kan påvirke brystvorten og forstyrre mælkestrømmen. Kig i forskellige kilder for information om den korrekte vedhæftningsteknik. Hvis din baby har problemer med at holde godt fast, skal du kontakte en amningskonsulent.

  • For at låse ordentligt fast skal din baby placeres opad med brystet presset mod din.
  • Hvis din areola ikke stikker ud, skal du massere dit bryst for at få det til at stikke frem, så din baby kan låse godt fast.
Undgå mastitis Trin 18
Undgå mastitis Trin 18

Trin 7. Hjælp din mælkestrøm ved at massere dine bryster

Massér forsigtigt dit bryst, før du låser det fast for at hjælpe med at svigte refleksen og hjælpe mælken med at flyde glat.

Undgå mastitis Trin 19
Undgå mastitis Trin 19

Trin 8. Skift din position under fodringssessionen

Prøv forskellige fodringspositioner, og brug en pude under fodring, så du kan amme komfortabelt og let. Det hjælper også med at sikre, at dine bryster er helt tomme ved hver fodringssession.

Undgå mastitis Trin 16
Undgå mastitis Trin 16

Trin 9. Undgå at fodre din baby på flaske i tiden mellem fodringerne

Du skal tømme dine bryster så meget som muligt, og babyen er vinderen.

  • Hvis du bruger en flaske mellem fodringerne, vil din baby være mindre sulten efter at tømme dit bryst. Dette kan sætte dig i fare for brystforstørrelse.
  • Derudover kan en flaske mælk give forvirring i brystvorten, da din baby vil prøve at bruge begge brystvorter, når den fodres.
  • Hvad værre er, din baby foretrækker måske at fodre fra en flaske, fordi mælkestrømmen fra flasken er glattere, så babyen bliver doven af at sutte. Barnet kan endda nægte brystet eller have svært ved at sutte brystet.

Metode 2 af 3: Hold din krop sund

Undgå mastitis Trin 14
Undgå mastitis Trin 14

Trin 1. Sov godt

Prøv ikke at sove i en position, der lægger pres på dine bryster, og undgå at sove i en bh. Dette kan lægge pres på de følsomme brystkirtler og få dem til at blive betændt. Hvis der opstår betændelse, kan mælkekanalerne blive blokeret, hvilket derefter fører til mastitis.

  • Den bedste position til at sove er på din ryg, men hvis du kan lide at sove på din side, skal du bruge en bolster til at hjælpe dig med at komme i en behagelig soveposition uden at trykke på dine bryster.
  • Når du føler dine bryster fulde om natten, skal du stå op og fodre din baby.
Undgå mastitis Trin 15
Undgå mastitis Trin 15

Trin 2. Tag dig tid til at frigøre stress

Som nybagt mor vil du sandsynligvis blive overvældet af at passe din baby. Selvom du skal sikre dig, at din babys behov er opfyldt, kan du sandsynligvis ikke gøre det samme for dig selv. Så det er også vigtigt at få tid til at passe på sig selv. For hvis dit immunsystem er kompromitteret, har du større risiko for at lide af mastitis.

  • Forøg din søvntid, drik masser af væske og spis sund mad. Tag dine graviditetsvitaminer, mens du ammer.
  • Hvis du føler dig overvældet, skal du tage en 10-minutters pause fra din baby, så du kan kontrollere dig selv og trække vejret let.
Undgå mastitis Trin 17
Undgå mastitis Trin 17

Trin 3. Undgå stramme toppe eller bh'er, der lægger for meget pres på din krop

Bær ikke en bh så ofte som du kan for at undgå at lægge pres på mælkekanalerne. Brug løst, behageligt tøj, så du ikke presser mod dine bryster.

Trin 4. Behandl sår på brystvorterne

Brystvorter bliver ofte skadet under amning, og disse åbne sår kan være et indgangspunkt for bakterier og forårsage mastitis. Forebygg og behandl sår på brystvorterne ved at gøre følgende:

  • Lad dine bryster lufttørre efter fodring. Dette vil være bedre end at tørre det af med et håndklæde eller vaske det hver gang du fodrer det, hvilket kan få det til at tørre for meget ud.
  • Tør af med lanolin creme. Kig efter naturlige, alkoholfrie cremer til behandling af ømme og tørre brystvorter.

Metode 3 af 3: Genkendelse af tegn på mastitis

Undgå mastitis Trin 1
Undgå mastitis Trin 1

Trin 1. Kontroller for betændelse, rødme eller hævelse

Disse symptomer opstår ofte, når mælkekanalerne blokeres, før mastitis begynder. At opdage disse symptomer så tidligt som muligt kan virkelig hjælpe dig med at tage skridt til at behandle dette problem, før mastitis opstår.

Forebyg mastitis Trin 2
Forebyg mastitis Trin 2

Trin 2. Vær opmærksom på enhver smerte, du måtte føle

Find ud af, om dette sker i et bestemt område eller i hele dit bryst. Hvis du opdager, at dette kun sker i visse områder, kan det skyldes en blokeret mælkekanal.

  • Påfør en varm kompress på det ømme område dagligt, og sørg for at tømme dit bryst helt ved hver fodring.
  • Hvis din brystbetændelse ikke aftager, skal du straks kontakte en læge.
Undgå mastitis Trin 3
Undgå mastitis Trin 3

Trin 3. Læg mærke til, om dine bryster føles hårde eller varme at røre ved

Selv uden smerter er hårde, ømme bryster et tidligt tegn på en infektion.

Undgå mastitis Trin 4
Undgå mastitis Trin 4

Trin 4. Vær opmærksom, hvis du føler dig utilpas

Nogle gange kan mastitis pludselig dukke op. Hovedpine, kulderystelser, kropssmerter og træthed er mulige markører for mastitis.

Undgå mastitis Trin 5
Undgå mastitis Trin 5

Trin 5. Tag din temperatur, hvis du føler dig syg eller utilpas

En kropstemperatur på mere end 38 grader Celsius kan være et tegn på, at der opstår en mastitisinfektion.

Undgå mastitis Trin 6
Undgå mastitis Trin 6

Trin 6. Se en læge, hvis dine symptomer ikke forsvinder

Hvis dine bryster bliver værre, din feber stiger, eller du føler dig sygere over tid, kan du have en mastitisinfektion og bør søge lægehjælp.

  • Du skal fortsætte med at amme, selvom du har en infektion. At stoppe amningen kan gøre problemet værre. Tal med din læge om måder at reducere smerter.
  • Hvis din læge oplyser, at din mastitis skyldes en infektion, kan han eller hun ordinere antibiotika.

Anbefalede: