Sådan lærer du syrer og baser til børn: 15 trin

Indholdsfortegnelse:

Sådan lærer du syrer og baser til børn: 15 trin
Sådan lærer du syrer og baser til børn: 15 trin

Video: Sådan lærer du syrer og baser til børn: 15 trin

Video: Sådan lærer du syrer og baser til børn: 15 trin
Video: Hvordan du laver et Gatefold kort med Soffie Bonde 2024, Kan
Anonim

Har du en børnekemiker derhjemme? Uanset om dit barn har interesse i videnskab eller ej, kan lære om syrer og baser være en god indlæringsmulighed. Dit barn opdager syrer og baser hver dag, så du kan forklare videnskabens anvendelse i hverdagen.

Trin

Del 1 af 3: Lær dit barn det grundlæggende i syrer og baser

Forklar syrer og baser til børn Trin 1
Forklar syrer og baser til børn Trin 1

Trin 1. Lær dit barn om atomer og molekyler

Fortæl dit barn, at alt omkring os består af atomer og molekyler.

Brug f.eks. Vand. Forklar dit barn, at symbolet for vand er H2O. Symbolet "H" står for brint; og "O" står for ilt. Derfor angiver symbolet "H2O", at der er to hydrogenatomer og et oxygenatom bundet sammen. Vandmolekylet kan opdeles i flere dele, nemlig et OH -element og et H -element

Forklar syrer og baser til børn Trin 2
Forklar syrer og baser til børn Trin 2

Trin 2. Forklar syrer og baser

Hvis et stof producerer mere hydroxid (OH), så er stoffet en base; Hvis stoffet producerer mere brint (H), er stoffet en syre.

Det kan hjælpe dig, når du forklarer komplekse begreber, at kende dit barns læringsstil. Har dit barn en tendens til at lære bedre ved at se, lytte eller lave fysiske aktiviteter? Hvis du er i tvivl, skal du bruge en kombination af visuelle, auditive og praktiske metoder: de fleste børn reagerer godt på billeder, lyde, eksperimenter og andre ting, der er relateret til deres sanser

Forklar syrer og baser til børn Trin 3
Forklar syrer og baser til børn Trin 3

Trin 3. Vis dit barn pH -skalaen

Fortæl dit barn, at forskere bruger pH -skalaen til at bestemme syrer og baser. Skalaen for syrer og baser er fjorten grader. Tegn skalaen (eller udskriv den fra en webside) og forklar dit barn, at stoffer på en skala fra 1 til 7 (med en lav pH -værdi) er sure, og stoffer på en skala fra syv til fjorten (har en lav pH -værdi) værdi). høj) er alkalisk.

Mærkning af pH -skalaen med navn eller billede af dagligdags genstande kan hjælpe dig med at definere syrer og baser med den korrekte kategori i henhold til skalaen

Forklar syrer og baser til børn Trin 4
Forklar syrer og baser til børn Trin 4

Trin 4. Lær dit barn om begrebet neutralitet

Neutrale stoffer har en pH -skala på syv; det er hverken en syre eller en base. Destilleret vand er et eksempel. Syrer og baser kan neutraliseres ved at kombinere dem.

Forklar syrer og baser til børn Trin 5
Forklar syrer og baser til børn Trin 5

Trin 5. Fremhæv sikkerheden

Stoffer, der er meget sure (omkring pH -skalaen på en eller derunder) er farlige, ligesom meget alkaliske stoffer (omkring pH -skalaen på tretten og derover). Fortæl dit barn, at han eller hun ikke bør eksperimentere med stoffet.

Del 2 af 3: Skelnen mellem syrer og baser

Forklar syrer og baser til børn Trin 6
Forklar syrer og baser til børn Trin 6

Trin 1. Introducer dit barn for lakmuspapir

Lakmuspapir er i stand til at bevise, om et stof er en syre eller en base. Papir bliver rødt, når det udsættes for syrer og blåt, når det udsættes for alkaliske stoffer.

  • Dyp lakmuspapir i eddike. Papiret bliver rødt for at angive surhed.
  • Dyp bagepapiret i bagepulver og vandblandingen. Stoffet bliver blåt for at angive, at stoffet er en base.
  • Derudover kan du oprette dit eget testsæt. For at gøre det, opvarm kålbladene i vand eller i mikrobølgeovnen, indtil de er glatte, skær derefter i små stykker, tryk med et kaffefilter, indtil farven er absorberet. tag derefter kålen og skær den i skiver. Skiverne kan nedsænkes i syrer eller baser.
Forklar syrer og baser til børn Trin 7
Forklar syrer og baser til børn Trin 7

Trin 2. Lær dit barn om egenskaberne ved syrer og baser

Generelt har syrer og baser observerbare egenskaber, som dit barn kan identificere uden at bruge lakmuspapir.

  • Sure stoffer har en sur smag og kan opløse forskellige materialer. Citronsyre, eddike og batterivand er nogle eksempler, da mavesyre opløser den mad, vi spiser.
  • Baser har en bitter smag og har en tendens til at være glatte. Dette stof kan opløse snavs og plak ved at danne hydroxidklumper, og derfor bruges det som rensemiddel. Sæbe, opvaskemiddel, vaskemiddel, blegemiddel, hårbalsam og bagepulver er nogle eksempler.
Forklar syrer og baser til børn Trin 8
Forklar syrer og baser til børn Trin 8

Trin 3. Saml prøver, der er sikre til forsøg

Du kan finde mange syrer og baser i dit køkken: appelsinsaft, mælk, bagepulver, citroner og hvad du end har.

Forklar syrer og baser til børn Trin 9
Forklar syrer og baser til børn Trin 9

Trin 4. Bed dit barn om at prøve ingredienserne, og bed dem gætte, om de er sure eller basiske

Mind dem om, at syrer vil smage surt og baser vil smage bittert.

Del 3 af 3: Eksperimentering med syrer og baser

Forklar syrer og baser til børn Trin 10
Forklar syrer og baser til børn Trin 10

Trin 1. Saml ingredienserne

Børn elsker eksperimenter og har en tendens til at huske begreber bedre, når de laver eksperimenter. Involver dine børn ved at få dem til at samle de nødvendige materialer til et eksperiment: kålblade, blender, sil, vand, fem plastik kopper gelatine, eddike, bagepulver, opvaskemiddel, citron- eller limesaft og mælk.

Forklar syrer og baser til børn Trin 11
Forklar syrer og baser til børn Trin 11

Trin 2. Lav indikatorer med kålblade

Kom fire til fem blade i en blender, tilsæt en halv blender med vand og mos. Sigt de faste stoffer fra blandingen, der er blevet pulveriseret med en blender, og tilsæt den lilla væske til fem gelatine plastik kopper (tilsæt den samme sammensætning til hvert glas).

Du kan også lave en indikator ved at fylde en gryde med vand, bringe vandet i kog og derefter tilføje de røde kålblade til gryden. Lad det stå i ti minutter, indtil vandet bliver rødt. Afkøl til stuetemperatur

Forklar syrer og baser til børn Trin 12
Forklar syrer og baser til børn Trin 12

Trin 3. Vær opmærksom på dit stof

De fem stoffer, du har indsamlet, er kemiske reaktioner. Hvis stoffet er en syre, vil det vende den lilla væske til en lyserød farve; Hvis stoffet er basisk, ændrer stoffet farve til mørkeblå. Bed dit barn om at lave et skøn over, hvordan stoffet vil smage (undtagen med opvaskemiddel, selvfølgelig).

Forklar syrer og baser til børn Trin 13
Forklar syrer og baser til børn Trin 13

Trin 4. Gør eksperimentet

Fortæl dit barn at tabe en teskefuld af hver kemisk reaktion i et af de fem glas. Husk at gemme mælken til sidst. Skriv ned hver opdagelse, du gør, bed dit barn om at nedskrive bestemte kemiske reaktioner, deres smag, deres forudsigelser og den farve, der kom frem fra forsøget.

Når dit barn fodrer mælken, skal du bemærke, at indikatoren ikke ændres til hverken lyserød eller mørkeblå; det bliver lilla. Fordi mælk er et neutralt stof; Det er midt i pH -skalaen og smager hverken surt eller bittert. Mind dit barn om pH -skalaen, og forklar, at stoffet bliver surere, jo lavere pH -skala og mere basisk jo højere pH -skala

Forklar syrer og baser til børn Trin 14
Forklar syrer og baser til børn Trin 14

Trin 5. Eksperimenter med neutralisering

Du kan se, hvad der sker, når dit barn tilføjer en base til en syre (eller omvendt). Bemærk, at du kan lave et neutralt stof ved at kombinere reagenser.

Forklar syrer og baser til børn Trin 15
Forklar syrer og baser til børn Trin 15

Trin 6. Gennemgå resultaterne

Dit barn bør forstå begrebet pH -skala gennem eksperimentering, men gennemgå det igen for at være sikker. Få ham til at se på dataene og forklare dig, hvorfor stoffet ændrede farve, som det gjorde, og stil derefter opfølgende spørgsmål for at teste hans evne til at forstå oplysninger.

Anbefalede: