3 måder at rengøre ovnen på

Indholdsfortegnelse:

3 måder at rengøre ovnen på
3 måder at rengøre ovnen på

Video: 3 måder at rengøre ovnen på

Video: 3 måder at rengøre ovnen på
Video: sådan rengøre du ovnen på 60 min 2024, Kan
Anonim

Rengøring af ovnen er en vigtig opgave for at holde huset velholdt. Beskidte ovne kan forbruge mere elektricitet og/eller gas og er mindre effektive end rene ovne. Der er 3 grundlæggende dele til en ovn, der kan påvirkes af urenheder: filtreringssystemet, luftblæseren og varmeoverførslen. Du bør vide, hvordan du rengør din brændeovn effektivt og udfører regelmæssige rengøringer for at forlænge ovnens levetid og forhindre dyre reparationer.

Trin

Metode 1 af 3: Kontrol af ovnsfiltreringssystem

Rengør en ovn Trin 1
Rengør en ovn Trin 1

Trin 1. Find adgangspanelet på ydersiden af ovnen

Dette panel er under luftindtagshullet, præcist mellem luftblæsersystemet og luftudtaget. Normalt kan disse filtre findes inde i ovnens forside. Du skal muligvis fjerne skruerne på ovnens frontpanel eller fjerne det fra låsen for at få adgang til filteret. Ovnfiltreringssystemer kan også have deres egen adgangsdør.

Sørg for at slukke for komfuret og/eller HVAC -systemet, før du åbner det

Rengør en ovn Trin 2
Rengør en ovn Trin 2

Trin 2. Fjern filteret ved at trække det op og ud af sted

Generelt kan filteret fjernes ganske let. For at forhindre beskadigelse af filteret og/eller ovnen må du ikke trække i det med magt. Hvis filteret ser ud til at sidde fast, skal du kigge omhyggeligt og sørge for, at intet blokerer det (f.eks. Snavs eller støv).

Rengør en ovn Trin 3
Rengør en ovn Trin 3

Trin 3. Kontroller filteret for støv eller skader

Hvis filteret ser snavset ud, skal du rengøre eller udskifte det afhængigt af filtertypen.

  • Hvis du ikke er sikker på, at filteret er snavset, skal du tænde det og observere dets tilstand. Hvis du ikke ser lys komme gennem filteret, er det snavset og skal udskiftes. Et snavset filter vil trække støv og snavs ind i huset i stedet for ren luft, så ovnen bliver tvunget til at arbejde hårdere for at skubbe luft gennem støvbunken.
  • Hvis den anvendte filtertype ikke er et engangsfilter, skal du rense det. Rengør først støv og snavs. Generelt kan du bruge en blanding af vand og sæbe til at vaske ovnfilteret.
  • Sørg for at lade filteret tørre helt, før det placeres tilbage i ovnen.
  • De fleste ovne bruger filtre til engangsbrug. Hvis din brændeovn også bruger en, skal du tage det gamle filter til en lokal hardware- eller møbelbutik (eller notere størrelsen og/eller modelnummeret), og købe et udskiftningsfilter af samme mærke og type.
Rengør en ovn Trin 4
Rengør en ovn Trin 4

Trin 4. Installer et nyt filter eller et renset filter i ovnen

Sæt filteret tilbage i ovnen, indtil det passer korrekt. Derefter skal du lukke adgangsdøren eller udskifte ovnens frontpanel og sikre den med låse eller skruer.

Hvis filteret ikke sidder tæt, skal du sørge for, at der ikke er støv eller snavs, der blokerer det. Hvis du har et nyt filter, der ikke passer, skal du kontrollere, om du har købt den korrekte type eller størrelse

Rengør en ovn Trin 5
Rengør en ovn Trin 5

Trin 5. Glem ikke at kontrollere filteret regelmæssigt

Ovnfiltre skal udskiftes eller rengøres tre til fire gange om året. Sæt en påmindelse i kalenderen for regelmæssigt at kontrollere hans tilstand. For eksempel kan du kontrollere filteret hver tredje måned.

Metode 2 af 3: Rengøring af luftkanalens kredsløb

Rengør en ovn Trin 6
Rengør en ovn Trin 6

Trin 1. Tag strømmen ud af ovnen

Sørg for, at al strøm tilsluttet ovnenheden, inklusive backupbatterisystemet eller lysnettet, er afbrudt. En strømkilde, der ikke er slukket før rengøring af ovnkredsløbet, kan resultere i elektrisk stød og/eller alvorlig personskade.

Rengør en ovn Trin 7
Rengør en ovn Trin 7

Trin 2. Fjern frontovnpanelet

For at rengøre kanalerne skal du normalt fjerne hele frontpanelet, selvom din brændeovn har en speciel dør til rengøring af filteret. For at fjerne panelet skal du muligvis løsne fastgørelsesskruerne eller fjerne panelet fra de understøttende hængsler.

Rengør en ovn Trin 8
Rengør en ovn Trin 8

Trin 3. Skub blæseren ud af ovnen

De fleste blæsere har specielle monteringsbeslag, der let kan fjernes og fastgøres til ovnrammen. Ventilatoren kan også tilsluttes med et kabel. Hvis dette er sandt, skal du notere de dele, der er tilsluttet blæseren, før du fjerner den. Dette vil gøre det lettere for dig at samle ovnen igen.

  • Du kan vedhæfte et lille stykke gaffatape til hvert kabel og mærke det for at gøre geninstallationen lettere - bare sørg for at fjerne tapemærkaten, før du sætter kablerne til luftstrømblæseren igen.
  • Nogle ventilatorer holdes på plads med skruer eller bolte; fjern denne holder med en skruetrækker eller en skruenøgle for at fjerne blæseren. Placer skruerne eller boltene et sikkert sted, så de ikke går tabt, før du er klar til at skrue blæseren tilbage på plads.
Rengør en ovn Trin 9
Rengør en ovn Trin 9

Trin 4. Rengør lufttilførselskredsløbet i ovnen

Opvaske og vand er generelt tilstrækkeligt til at rengøre dette område. Du kan også bruge en tandbørste til at rengøre ventilatorbladene og de små sprækker mellem dem.

Luftforsyningskredsløbet er den komponent, der suger luft gennem bagsiden af ovnen, skubber den ud foran og genererer varme. Hvis disse komponenter er snavsede, vil ovnen skubbe støv og snavs fra hjemmeventilationssystemet. Derfor er det meget vigtigt at rense kredsløbet korrekt

Rengør en ovn Trin 10
Rengør en ovn Trin 10

Trin 5. Rengør motorenheden med en støvsuger

Brug en støvsuger med lav effekt til at rengøre ventilatorblade og motorbælte for at fjerne alt støv. Hvis du ikke har en støvsuger, kan du tørre bæltet af med en ren, fugtig klud.

Rengør en ovn Trin 11
Rengør en ovn Trin 11

Trin 6. Udskift lufttilførselsventilatorkredsløbet i ovnen

Når kredsløbet er rent og tørt, skal du lægge det tilbage i holderen som før. Hvis du skal afbryde flere kabler for at fjerne lufttilførslen, skal du tilslutte kablerne igen og sørge for at tilslutte dem de rigtige steder.

Glem ikke at tilslutte ovnens netledning igen og tænde den, når du er færdig med at rengøre ventilatorens kredsløb

Metode 3 af 3: Rengøring af varmeoverførselsblokken

Rengør en ovn Trin 12
Rengør en ovn Trin 12

Trin 1. Sluk for ovnen

Tag alle strømforbindelser, der er installeret i ovnen, ud. Hvis ovnen er gasdrevet, skal du også slukke for gassen.

Rengør en ovn Trin 13
Rengør en ovn Trin 13

Trin 2. Fjern støvet fra blokken

Brug en børste til at fjerne de sorte pletter på hvert værelse i varmeoverførselsblokken. Du kan også bruge en fugtig klud til at rengøre den.

Rengør en ovn Trin 14
Rengør en ovn Trin 14

Trin 3. Rengør blokken med en støvsuger

Brug støvsugerens flade tilbehør til grundigt at rengøre kamrene i varmeforsyningsblokken. Med en støvsuger kan du sikre, at alt støv, der er faldet fra varmeoverførselskredsløbet, kan renses.

Glem ikke at tilslutte netledningen igen og tænde for ovnen, når du er færdig med at rengøre varmeforsyningsblokken med en støvsuger

Tips

  • Hvis din brændeovn har ventilationsåbninger eller ventilationskanaler, kan du også rengøre støv og snavs indeni med en støvsuger.
  • Hvis ovnen ikke fungerer korrekt, selv efter at du har rengjort filtre, ventilatorer og varmeudtag, skal du kontakte en elektronikreparatør for at få apparatet inspiceret, rengjort eller repareret.

Anbefalede: